Service Loodgieter

Combiketels

Een combiketel combineert de functionaliteit van een cv ketel met die van een boiler. Combiketels kunnen o.a. draaien op gas of elektriciteit. Elk soort combi ketel heeft zijn voor- en nadelen, waaronder bv. de prijs of de milieuvriendelijkheid.

Bent u van plan om uw huis te renoveren of uw huis juist energiezuiniger maken? Dan is er reden te over om te kiezen voor een combiketel. In wat volgt proberen we een antwoord te bieden op enkele van de meest prominente vragen omtrent combiketels. We hopen dat u na het lezen van dit artikel over meer kennis beschikt zodanig dat u, al dan niet in samenspraak met een professional, de juiste beslissing kan nemen omtrent de aankoop van een combi ketel.

Wat is een combiketel

Laten we misschien beginnen met een antwoord te geven op de vraag ‘wat is een combiketel’. Een combiketel is een apparaat dat de functionaliteit van een cv-ketel (de ketel die zorgt dat er warmte uit je verwarmingen komt) combineert met de functionalteit van een boiler (het apparaat dat zorgt voor warm water in de keuken, badkamer,…). Zo’n combiketel kan draaien op verschillende energiebronnen zoals gas, elektriciteit, stookolie, zonne-energie of warmtepompboiler.

Wat zijn de voor- en nadelen van een combiketel

Een combiketel kopen is voordelig omdat je minder onderhoudskosten hebt dan wanneer je een boiler en een cv-ketel apart zou kopen. Ook is het rendement hoger dan wanneer u alleen een cv-ketel of boiler zou kopen. U kan door zo’n combiketel te kopen in prijs tot maar liefst €300 per jaar besparen.

Een mogelijk nadeel is het feit dat wanneer u op meerdere plaatsen warm water gebruikt het wel eens zou kunnen dat de warmte van het water niet overal constant is.

Welke soorten combiketel zijn er?

Er zijn grofweg twee soorten combiketel: een op basis van een warmwaterboiler en een op basis van een doorstroomboiler. Deze op basis van een warmwaterboiler bevat steeds warm water zodat je hier ook meteen over kunt beschikken. Je hoeft dus niet eerst even te wachten op warm water na het opendraaien van een kraan.

De combiketel op basis van een doorstroomboiler, ook wel gekend als doorstromer of geiser, bevat geen voorraadvat. Het water wordt enkel op vraag opgewarmd, wanneer je de warmwaterkraan dus openzet. Zo bespaar je dus meer energie dan bij een doorstroomboiler. Bovendien is een combiketel op basis van een doorstroomboiler vaak compacter en nemen ze dus minder ruimte in beslag. Een derde interessant voordeel is dat de prijs doorgaans lager ligt dan de prijs die je betaalt voor een warmwaterboiler.

Welk soort energie verbruikt een combiketel?

1. Combiketel op elektriciteit

De meeste soorten combiketel werken op aardgas of mazout. Je kan ook opteren voor een combiboiler op elektriciteit maar dan zorg je er best voor dat je huis goed geïsoleerd is en dat je warmtevraag laag is. Ook wordt het plaatsen van zonnepanelen sterk aangeraden om echt rendabel te zijn: het verbruik van elektrische combiketel ligt immers hoger dan een ketel die werkt op gas. Verder verschilt een elektrische combi cv-ketel ook van een combiketel op aardgas doordat je een externe boiler nodig hebt voor het tapwater in je badkamer of keuken.

2. Combiketel op aardgas

Zoals gezegd werken de meeste combiketels op aardgas of mazout. Voordeel is dat hun CO² uitstoot relatief laag ligt en dat je deze makkelijk kan combineren met hernieuwbare energiebronnen zoals een warmtepomp of zonneboiler.

Een ander voordeel is dat je voor aardgas geen extra opslagvat hoeft te voorzien. Wel moet de boiler geplaatst worden in de nabijheid van het distributienet. Ook zijn ze doorgaans goedkoper dan een ketel op stookolie. Wel nadelig is dat aardgas een fossiele brandstof is en als dusdanig ook niet echt milieuvriendelijk is.

3. Combiketel op stookolie

Stookolie is net zoals gas een fossiele brandstof en dus niet bepaald milieuvriendelijk. Stookolie is veilig en kan desgewenst opgeslagen worden in een aparte stookolietank, wat handig is wanneer je je stookolie wilt inkopen wanneer de prijzen het laagst staan. Ook ben je niet afhankelijk van je netwerkverdeler, wanneer die bijvoorbeeld per ongeluk de toevoer afsluit. Doordat je de tank best in een keer vult kan je natuurlijk ook wel meteen een stevige hap geld kwijt zijn.

4. Combiketel op zonne-energie

Ook kan je voor een combiketel met zonneboiler kiezen, waarbij het water verwarmd wordt door zonlicht. Deze techniek is naast goedkoop uiteraard ook zeer milieuvriendelijk: je bespaart +/- op de kost van warm water. Ook kan je premies en subsidies krijgen van de Vlaamse overheid wanneer je deze laat plaatsen. De totale investeringskost ligt doorgaans wel hoger dan andere soorten combiketels.

5. Combiketel met warmtepompboiler

Een ander milieuvriendelijk alternatief is een combiketel met warmtepompboiler. Deze onttrekt warmte uit de omgevingslucht en elektrische weerstand. Zo’n toestel is tot 70% zuiniger dan een klassieke combiketel waarvan de energiebron elektrisch is.

Combineer je zo’n warmtepompboiler met een zonnepanelen, dan betaal je quasi niets meer voor je warm water. Met de warmtepompboiler kan je bovendien via je netwerkbeheerder een premie krijgen.

Wat kost een cv boiler?

Een combiketel kost doorgaans tussen de €600 en €2500, dit o.a. op basis van de Comfort Warm water klasse van de boiler. Deze klasse wordt berekend naargelang van de hoeveelheid water die de boilers kunnen afgeven. Om een weldoordachte keuze te maken doet u het best beroep op een professionele installateur. Hij/zij kan berekenen wat u het goedkoopst zal uitkomen.

Waar moet ik qua combiketel op letten bij een renovatie?

Het is belangrijk dat je bij een renovatie de ketel niet over het hoofd ziet. Het kan immers zijn dat de ketel ondertussen al enkele jaren dienst doet en daardoor ook heel veel energie verbruikt. In dat geval kan je deze oftewel laten vervangen oftewel laten aanpassen.

Een combiketel gaat doorgaans zo’n 15 jaar mee. Hierna zal het rendement zo goed als zeker afnemen en het risico op defecten toenemen, daarom wordt er in dit geval doorgaans aangeraden om een nieuwe ketel te laten plaatsen.

Wat is de beste soort combiketel?

De beste soort combiketel? Dat hangt af van enkele factoren:

  1. Een verwarmingssysteem op aardgas (en dan specifiek een gascondensatieketel, het enige type gasketel dat nog toegelaten is). Aardgasketels scoren prima wanneer het gaat om een prijs/kwaliteitsverhouding. Wel moet je woning aangesloten zijn op het aardgasnetwerk. Qua prijs betaal je tussen den €2000 en €4500, dit inclusief btw en plaatsing.
  2. Een stookolieketel. Deze hoef je niet aan te sluiten op een netwerk en kan je dus bijvullen wanneer je wilt (bijvoorbeeld wanneer de olieprijzen laag staan). Let op: in de toekomst zullen dit soort ketels verboden worden, het is dus niet aan te raden zo’n kachel te kopen. Je betaalt voor zo’n kachel (incl. installatie en btw) gemiddeld zo’n €4850.
  3. Een combiketel op elektriciteit is vaak duur maar mits extra isolatie en de aanwezigheid van een hernieuwbare energiebron zoals zonnepanelen kan het voordelig worden.
  4. Een combiketel op basis van biobrandstof zoals hout is een ander alternatief. De ketel haalt een hoog rendement en is ecologisch verantwoord, maar is qua kost redelijk duur (reken €10.000 à €15.000 incl. plaatsing en btw). Ook moet je een plek voorzien om het hout (in de vorm van houtpellets, houtsnippers of houtblokken) te stockeren.

Wat is het verschil tussen een HR- en VR-combiketel?

Zoals de naam al doet uitschijnen heeft een hogerendementsketel (HR) een hoger rendement dan de traditionele ketels. Deze ketel zet meer dan 100% van de energie om uw huis te verwarmen. Is er een HR-combiketel geen optie dan kan u ook gaan voor een VR-combiketel (verbeterd rendementsketel). Ook dit type combi ketel werkt beter dan een traditionele ketel omdat er minder stilstandsverlies en minder stilstand betekent ook dat de temperatuur stabieler blijft. Het rendement is dan wel iets lager dan een HR-ketel (gemiddeld 89%). Ook een verschil tussen beide toestellen is dat HR-ketels een condensatieafvoer nodig hebben waardoor men ze niet overal kan plaatsen. Qua prijs ben je ten slotte ook goedkoper af met een VR-ketel.

Maar wat is nu de beste keuze voor mij?

Ieder soort combiketel heeft zijn voor- en nadelen. We raden je dan ook aan om met een specialist af te spreken. Hij/zij kan makkelijk inschatten wat uw woning juist kan gebruiken. Ook voor het plaatsten van de combiketel doet u het best een beroep op een specialist.

Benieuwd wat Service Loodgieter voor u kan betekenen?
Contacteer ons

Service Loodgieter - Lodewijk Dosfelstraat 9 - 9160 Lokeren - info@serviceloodgieter.be - T: 0495 56 37 78